Voor de beste betonproducten
nl | fr
+32 (0)2 237 60 20 | mail@probeton.be

Laatste nieuws

 
10/04/2012

1e EG-conformiteitscertificaat voor balken voor combinatievloeren


PROBETON heeft op 27/03/2012 aan de firma G&J Industries te Tongeren het eerste EG-conformiteitscertificaat van de FPC uitgereikt dat betrekking heeft op de productie van betonnen balken voor combinatievloeren.

De CE-markering is een verplichte markering die het vrij verkeer van bouwproducten in de ééngemaakte Europese markt beoogt. De CE-markering voor de betonnen balkjes voor combinatievloeren is in feite al verplicht sinds 1 januari 2011 want op die datum liep de co-existentieperiode af die op 1 januari 2010 een aanvang nam. De fabrikanten zijn zich momenteel nog onvoldoende bewust van deze verplichting, maar er kan verwacht worden dat het voorbeeld van G&J Industries nu weldra gevolgd zal worden.

De verplichtingen van de fabrikant in het kader van de CE-markering en de zogenaamde geharmoniseerde eisen voor de betonnen balken worden vermeld in de Bijlage ZA van de geharmoniseerde Europese norm NBN EN 15037-1 "Geprefabriceerde betonproducten - Combinatievloeren – Deel 1: Balken". Tezamen met de NBN EN 13369 "Algemene bepalingen voor geprefabriceerde betonproducten" legt de NBN EN 15037-1 de eisen vast die aan deze balken gesteld kunnen worden en de prestaties die door de fabrikant verklaard kunnen worden. Deze normen kunnen besteld worden bij het NBN, desgevallend via de website (www.nbn.be).

Voor de betonnen balken voor combinatievloeren is het zogenaamde attesteringssysteem AoC 2+ van toepassing. Om de CE-markering te mogen aanbrengen moet de fabrikant van betonnen balken voor combinatievloeren beschikken over een EG-comformiteitsscertificaat van de productiecontrole in de fabriek (FPC). Dit certificaat kan aangevraagd worden bij een genotificeerde instelling zoals PROBETON.

De NBN EN 15037-1 heeft zowel betrekking op gewapende als voorgespannen balkjes en legt onder meer enkele specifieke eisen vast in aanvulling van de algemene bepalingen van de NBN EN 13369 m.b.t. de oppervlaktekenmerken, de configuratie van dwarsdoorsnede, de toleranties op de afmetingen, de eventuele voorspanning en de positionering en de dekking van de wapening. De norm besteedt bijzondere aandacht aan de verantwoording van de mechanische sterkte in tijdelijke situaties (opslag, behandeling, transport en montage).

Binnen afzienbare tijd hoopt PROBETON ook het BENOR-merk voor de betonnen balken en potten in te kunnen stellen, zodanig dat vloersystemen op basis van balken en potten een zelfde kwaliteitsgarantie kunnen bieden zoals dat momenteel reeds kan voor de holle vloerelementen, de breedplaten en de geribde vloerelementen.

Voor meer informatie of voor een aanvraag van een EG-certificaat kunt u bij PROBETON terecht.

PROBETON vzw | Voor de beste betonproducten
Jules Bordetlaan 11 - 1140 BRUSSEL - BELGIË - tel: +32 (0)2 237 60 20 - mail@probeton.be



© 2022 | PRIVACY POLICY | design by Ozalith.be