Voor de beste betonproducten
nl | fr
+32 (0)2 237 60 20 | mail@probeton.be

Laatste nieuws

 
09/11/2012

EG-conformiteitscertificaat voor rechthoekige kokerelementen


Voor de eerste maal werd door PROBETON een EG-conformiteitscertificaat van de FPC dat betrekking heeft op een productie van rechthoekige kokerelementen uitgereikt, dit aan de firma De Bonte - Van Hecke N.V. te Waasmunster.

De Bonte-Van Hecke N.V. beschikt als fabrikant van kwalitatieve betonproducten weliswaar al jaren over het BENOR-merk voor verschillende betonproducten, maar heeft onlangs ook een beroep gedaan op PROBETON voor het behalen van een EG-certificaat.

De verplichtingen van de fabrikant in het kader van de CE-markering en de zogenaamde geharmoniseerde eisen voor de rechthoekige kokerelementen worden vermeld in de Bijlage ZA van de geharmoniseerde Europese norm NBN EN 14844+A2:2012 "Geprefabriceerde betonproducten - Rechthoekige kokerelementen". Tezamen met de NBN EN 13369 "Algemene bepalingen voor geprefabriceerde betonproducten" legt de NBN EN 14844 de eisen vast die aan deze kokerelementen gesteld kunnen worden en de prestaties die door de fabrikant verklaard kunnen worden. Er is een Nederlandse versie van de NBN EN 14844 beschikbaar. Deze kan besteld worden via de website van het NBN (www.nbn.be).

Voor kleine kokerelementen voor niet- of licht constructief gebruik met inwendige dwarsafmetingen kleiner dan 1250 mm is het zogenaamde systeem van verklaring van overeenstemming (AoC) 4 van toepassing. Voor grote kokerelementen met dwarsafmetingen groter dan 1250 mm bestemd voor constructief gebruik is AoC 2+ van toepassing. Kokerelementen worden monolithisch vervaardigd en zijn ontworpen om aaneensluitend toegepast te worden met een voegprofiel dat het aanbrengen van een dichtingsmateriaal mogelijk maakt. Kokerelementen kunnen gebruikt worden om ondergrondse ruimten te realiseren voor transport en opslag van materialen, bv. transport en opslag van afvalwater, kabelkokers en onderdoorgangen.

Onder AoC 4 berust de CE-markering louter op een fabrikantenverklaring en is geen enkele tussenkomst van een onafhankelijke instantie vereist. Onder AoC 2+ moet de fabrikant van rechthoekige kokerelementen daarentegen beschikken over een EG-conformiteitscertificaat van de productiecontrole in de fabriek (FPC). Dit certificaat kan aangevraagd worden bij PROBETON.

De NBN EN 14844 wordt aangevuld met de Belgische norm NBN B 21-102:2012, die de toepassing van de Europese norm afstemt op de Belgische context. Daardoor beantwoordt NBN B 21-102 aan de kwaliteitsverwachtingen van de Belgische bouwheren. De toepassing van de Belgische norm is geen verplichting in het kader van de CE-markering, maar kan wel contractueel van toepassing gesteld worden in het kader van de uitvoering van bouwwerken.

De overeenkomstigheid van rechthoekige kokerelementen met het geheel van de bepalingen van zowel de Europese als de Belgische norm wordt gecertificeerd onder het vrijwillig BENOR-merk. Voor kokers met een constructieve vezelwapening geldt ook de PTV 21-102.

Het BENOR-merk voor betonnen kokerelementen wordt door PROBETON beheerd.

Als u interesse heeft voor het verwerven van een EG-certificaat of voor het BENOR-merk, kunt u contact opnemen met PROBETON voor bijkomende informatie.

PROBETON vzw | Voor de beste betonproducten
Jules Bordetlaan 11 - 1140 BRUSSEL - BELGIË - tel: +32 (0)2 237 60 20 - mail@probeton.be



© 2022 | PRIVACY POLICY | design by Ozalith.be