Voor de beste betonproducten
nl | fr
+32 (0)2 237 60 20 | mail@probeton.be

Laatste nieuws

 
22/05/2015

Goed nieuws op het gebied van onze accreditaties en notificaties !


PROBETON heeft zijn accreditatiecertificaat volgens de nieuwe norm NBN EN ISO/IEC 17065 én een flexibele scope verworven.

De norm NBN EN ISO/IEC 17065

PROBETON heeft bij het uitvoeren van productcertificatie steeds de geldende accreditatie-normen gevolgd en reeds in 2007 de accreditatie door BELAC verworven. Tot voor kort was in dat kader de norm NBN EN 45011 van kracht.

Deze NBN EN 45011 werd echter onlangs vervangen door de NBN EN ISO/IEC 17065. De nieuwe norm houdt geen essentiële wijzigingen in, maar vergt toch een aantal aanpassingen. Een belangrijk aspect van NBN EN ISO/IEC 17065 betreft het beheer van de onpartijdigheid. De norm vereist  de instelling van een mechanisme   voor het waarborgen van de onpartijdigheid. Alle partijen met een aanzienlijk belang in de certificatie dienen uitgenodigd te worden tot deelname aan de werking van dit mechanisme.

De norm besteedt ook veel aandacht aan de middelen die nodig zijn voor de certificatie. De competenties waarover zowel de interne als de externe hulpbronnen van de certificatie-instelling (het personeel en de onderaannemers) moeten beschikken worden uitvoerig omschreven. Op het gebied van de procedures worden meer eisen gesteld aan de uitgevoerde beoordelingen, aan de certificatie-beslissingen, aan wijzigingen die invloed kunnen hebben op de certificatie en tenslotte aan klachten en de beroepsprocedure. Ook worden enkele concepten van kwaliteitsmanagement-systemen die meer aanleunen bij de normenreeks ISO 9000 ingevoerd, met welbekende begrippen zoals documentenbeheer, beheer van de registraties, directiebeoordeling, interne audits, preventieve en correctieve maatregelen, ... 


Door BELAC werd een overgangsperiode voorzien die eindigt in september 2015. PROBETON heeft de stier bij de hoorns gevat en kan nu al aankondigen dat het accreditatiecertificaat volgens de nieuwe norm uitgereikt werd.

Flexibele scope

De wereld verandert en dat geldt ook voor normen. Het is niet eenvoudig om de accreditatie op peil te houden want de procedures kosten heel wat tijd en geld.

PROBETON was al enige tijd op zoek naar een oplossing en dacht aan een flexibele scope. Een flexibele scope is opgebouwd uit welomlijnde groepen van activiteiten i.p.v. individuele activiteiten. Deze praktijk wordt veelal toegepast door laboratoria maar is nog helemaal niet gebruikelijk voor certificatie-instellingen. Sinds januari is het nu zover. BELAC heeft beslist dat aan PROBETON een flexibele scope kon worden toegestaan voor 3 toepassingsdomeinen: geprefabriceerde producten voor infrastructuurwerken, kleine producten voor gebouwen en bouwelementen. PROBETON mag voortaan in deze 3 toepassingsdomeinen onder accreditatie nieuwe activiteiten ontwikkelen zonder voorafgaande goedkeuring van BELAC. Wij zijn verheugd met deze vooruitgang.

Onze accreditatiedomeinen en de lijst producten die daaronder vallen kunnen onder het item accreditatie van onze website geraadpleegd worden.

PROBETON vzw | Voor de beste betonproducten
Jules Bordetlaan 11 - 1140 BRUSSEL - BELGIË - tel: +32 (0)2 237 60 20 - mail@probeton.be



© 2022 | PRIVACY POLICY | design by Ozalith.be